top of page

¿Què és el còmic?

Definició del mitjà i trets distintius

Un mitjà és allò que  serveix per arribar a un fi, a un objectiu. El còmic és  un mitjà d’expressió i comunicació en el qual es combinen imatges fixes i textos lingüístic, que té com a objectiu arribar a les masses.

Els trets distintius són aquelles característique pròpies d’un fenomen per diferenciar-lo d’un altre. El còmic es caracteritza per la narració d’una història a base d'il·lustracions on els successos transcorren en vinyetes.

Història del còmic

El còmic s’origina gràcies a varis segles d’experimentació i es relaciona amb l’empremta i la caricatura. 

 

Jean Charles Pellerin, al 1796 a França (regió d’Epinal) va iniciar una industria de producció d’estampes conegudes com imatges Epinal. No obstant, va ser al 1895 va aparèixer els primers indicis del còmic a un periòdic de Nova York. The yellow Kid un personatge xinès amb un llarg camissó groc, que explicava les bases de la història d’aquell moment.

Aquesta vinyeta va passar a ser una tira, amb la novetat que els textos s’incorporaven en la vinyeta com a rètols… fins que el dibuixant va afegir les primeres bafarades.

 

No va ser fins al 1917, que va aparèixer el còmic a Espanya. Els primers indicis van aparèixer amb la revista infantil “TBO”. AL 1921 es va publicar la revista  “Pulgarcito”,  amb personatges famosos com “Zipi i Zape” i al 1957  “Mortadelo y Filemón”.

descarga.jpg
91BPXKocjTL.jpg
15443710.jpg

COMPOSICIÓ I VINYETES

La composició de les pàgines i la distibució de les vinyetes és la planificació de la pàgina del còmic. Cal una bona composició de les vinyetes per poder expressar bé el que es vol transmetre. A més, també em de tenir en compte el gutter (espai entre vinyetes) que ajuda a marcar el ritme de la narració.

La vinyeta és la part mínima d’un còmic, que representa una escena dins de la seqüència narrativa. Acostumen a tenir la forma d’un rectangular o un quadrat, tot i que pot ocupar tota la pàgina i contenir més d’una escena. Es pot veure una gran similitud als  fotogrames cinematogràfics.

Els carrers  és l’espai que hi ha entre dues vinyetes. Hi ha diferents tipus de vinyetes:

·Vinyeta amb bores: és la vinyeta habitual, amb forma quadrada, que introdueix un moment de la narració.

·Vinyeta sense bores: és molt comú per reflectir diversos significats. 

·Formes variades: aquestes vinyetes produeixen diferents sensacions, depenen la situació de la  narració.

·Bordes ondulats: aquestes són les pròpies dels somnis o ensomni d’un personatge.

ENQUADRAMENT, PLANIFICACIÓ I ANGULACIONS

L’enquadrament són les diferents escales de representació d'una figura en una determinada porció d'espai. És a dir, aquells elements que estarien davant de la càmera. És el mateix  que en el cinema, la diferència és que en el còmic utilitzen de referència el cos humà.

 

Cloenda, és  l’acció  observar les parts però percebre el tot. Consisteix en contemplar una cosa incompleta, a partir de l’experiència anterior.

Les vinyetes delimiten una proporció d'espai el qual es representa mitjançant el dibuix, espais ficticis ... Per crear la nostre història seleccionem el fragment que volem en el camp visual i el millor punt de vista. Aquesta acció és la anomenada enquadrament.

Per tant enquadrar és situar l'enfoc concret de l'acció que es vol mostrar en la vinyeta.

 

La planificació és el pla on es representa l'objecte, el personatges o l'espai en la vinyeta. El pla definira el grau d'allunyament o aproximació dels objectes del dibuix. Els plans no tenen només una funció visual o estètica sinó que ens ofereixen possibilitats dramàtiques importants.

Hi  ha molts tipus de plans:

·Pla general: representa el cos humà sense.

·Pla tres quarts: la figura humana apareix fins als genolls.

·Pla mitjà: la figura humana apareix tallada fins la meitat, és a dir des de la cintura.

·Primer pla: representa una part concreta, normalment la cara, per donar-li importància.

L'angulació és l'angle de visió el qual tenim el punt de vista, és la posició òptica en la qual presentem els fets al paper.

Aquest ens permet veure les coses de sobre i de sota. A més, dóna profunditat i volum a la vinyeta. 

Hi ha diferents tipus d'angulacions:

·Angle frontal: punt de vista perpendicular al rostre del personatge. 

·Angle de perfil: punt de vista al costat del personatge. Rostre de perfil.

·Angle tres quarts: punt de vista situat entre l'angle frontal i l'angle de perfil. 

·Angle picat: punt de vista sobre del personatge.

·Angle contrapicat: punt de vista abaix del personatge.

PERSPECTIVA

Gràcies als punts de vista inusuals, podem obtenir representacions alterades de l’espai amb l’objectiu i accentuar algun aspecte important del lloc. La perspectiva té la capacitat de crear profunditat tridimensional en un format bidimensional.  

PERSONATGES

Els personatges són l’element més important del còmic o de qualsevol narració. Aquests t’acompanyen i t’expliquen el que succeeix a la història. Com més elaborat psicològicament estigui el personatge facilitarà a la audiencia a empatitzar amb aquest  i tenir una relació.

A més, és molt important el disseny físic del personatge ja que és el que li donarà una essència, d’aquesta manera l’espectador pot fer-se una idea de com és aquest personatge .

bottom of page